“Schackakademien har till ändamål att främja schackspelet i Sverige.

Akademiens verksamhet skall vara inriktad på att tillföra schackspelet ekonomiska resurser, helst i större poster.

Akademien skall särskilt understödja svenska satsningar på internationell elitnivå och ungdomars schackspelande.”

ur Schackakademiens stadgar

Ledamöter

Anders Kvarby Forma
Anders Kvarby
anders-wengholm

Anders Wengholm

Svensk juniormästare 1974. Har sedan några år tillbaka tagit upp tävlingsspeladet igen efter några decenniers frånvaro. Bor i Alingsås, men är verksam som egen företagare genom Pelaro-koncernen med Göteborg som bas. Verksamheten består av leasing, men var även med att grundade fondbolaget Spiltan & Pelaro Fonder AB (numera Spiltan Fonder AB) år 2002.

Stäng
Bo Aurehl

Bo Aurehl

Avgående VD för Helsingborgs Symfoniorkester och Konserthus. Dirigent för Stockholm Singers. Arrangerar konserter. Konferencier och producent vid näringslivsevenemang och konserter genom företaget Habanera. Wasa Schackklubb sedan 1975. Ordförande under några perioder.

Stäng
Christer Fuglesang

Christer Fuglesang

Schackälskare sedan 6-årsåldern, då pappa lärde mig spela. Spelade i klubb (Vällingby) några år på 70-talet. Under en rymdfärd 2009 spelade jag ett korrespondensparti via internet mot intresserad allmänhet. Anställd av European Space Agency, men jobbar för närvarande i huvudsak på KTH.

Stäng
CS pressbild web

Christer Sturmark

Christer Sturmark är författare, samhällsdebattör och förläggare på vetenskapsförlaget Fri Tanke. På fritiden är han engagerad i förbundet Humanisterna.

Stäng
Erik Penser

Erik Penser

Finansman, bankägare och lantbrukare. Samlare av många olika saker samt hängiven schackspelare, ett intresse som grundlades i Eslövs schackklubb på 1950-talet.

Stäng
Henrik Salander

Henrik Salander

Wasa Schackklubb. Diplomat med specialisering på internationell säkerhetspolitik, rustningskontroll och FN. Ambassadör i Genève och New York. Generalsekreterare i Blix-kommissionen. Intresserad av schack i media och utvecklingen av flick- och kvinnoschacket.

Stäng
ingemarfalk2

Ingemar Falk

Ingemar Falk har arbetat inom media sedan 1980-talet på bland annat Upsala Nya Tidning, LRF Media och Expressen. Inom schacket lägger han mycket fokus på att ge spelet PR och mediauppmärksamhet. Ingemar Falk är också ordförande i Riltonkommittén som tillsammans med Stockholms Schackförbund arrangerar den internationella turneringen Rilton Cup 27 december–5 januari varje år i Stockholm.

Stäng
AAstahlberg

Jan Ståhlberg

Preses i Schackakademien. Medgrundare av riskkapitalbolaget EQT 1994. Från 2019 har jag startat fonden Trill Impact i samarbete med Nordea Asset Management. Fonden ska investera i onototerade bolag med tydliga hållbarhetsmål. Innan EQT-tiden jobbade jag tio år inom SKF koncernens stålverksamhet. Sitter också i styrelsen för Djurgårdens affärsnätverk, DNA.

Stäng
jeanett
Jeanett Paludan
Jockum
Jockum Wahlberg
joel-eklund

Joel Eklund

Vd för Malmöbaserade munhygienföretaget TePe och ordförande för den odontologiska forskningsstiftelsen Eklund Foundation. Sedan 2017 en av två huvudsponsorer för TePe Sigeman & Co Chess Tournament. Svensk skollagsmästare 1997. Elitseriespelare för Limhamns SK.

Stäng
Johan Sigeman

Johan Sigeman

Huvudsponsor till stormästarturneringen Sigeman & Co Chess Tournament 1993-2014. Entusiastisk schackamatör på klubbnivå.

Stäng
Johanna Valentin

Johanna Valentin

Grundare av Utsiktstornet. En verksamhet som arbetar med schack som pedagogiskt verktyg för minska segregation i Sverige och ge alla barn möjligheten att på ett lekfullt sätt utvecklas socialt och intellektuellt. Utvald till en av Sveriges mest talangfulla sociala entreprenörer av Kinneviks stiftelse Reach for Change. Utbildad Kaospilot, har en bakgrund i socialpsykologi och tävlade i JuniorVM 1997.

Stäng
Kåre

Kåre Gilstring

F.d IT- entreprenör (Edata, Proact, RKS, m.fl.) Grundare av bl. Gustavia Fonder, Mariegården m.fl Affärsängel med tyngdpunkt på Bioteknik och Alternativ Energi Bosatt på Österlen. Schackligt förflutet från Manhem och Hägersten

Stäng
Lennart
Lennart Johansson
Marcus Stroch 2007
Marcus Storch
vice preses
Martin Gren
Martin Gren
Mats Wikström

Mats Wikström

Hobbyschackspelare med jobb som GD på ekonomistyrningsverket och med långt förflutet i statsförvaltningens djupaste korridorer. Kan bidra med kontakter inom statsförvaltningen.

Stäng
Mikael Kadri
Mikael Kadri
Nordea Asset Management.
PeterH
Peter Hlawatsch
Peter Holmgren

Peter Holmgren

Akademiens sekreterare Peter Holmgren är schackhistoriker på heltid efter avslutad yrkeskarriär som säljare och ledare inom industridatorbranschen.

Stäng
Fotograf Tommy Jansson Stockholm. http://www.tommyjansson.com/

Robert Unt

Entreprenör, författare, expert inom området affärsförhandlingar och VD för Svenska Förhandlingsakademin. Tidigare sekreterare för Schackakademien och engagerar sig idag med sponsringsfrågor. Robert har bland annat samordnat PWCs engagemang som sponsor för svenskt schack. Robert har även varit med i Sveriges Schackförbunds valberedning.

Stäng
Roland Nilsson
Roland Nilsson
vice preses
Sören
Sören Mellstig
vice preses
staffan-scheja-600
Staffan Scheja
stefanandersson

Stefan Andersson

En schackälskande företagsledare som efter långt uppehåll (20-talet år) återupptagit spelet i regi Åstorp SS. Leder BrA Invest (www.brainvest.se) med djurtillbehör, plastindustrier och bygg/fastighet.

Stäng
StefanPrintz

Stefan Printz

VD för Mobile Labs och huvudsponsor för Malmö AS elitserielag. Brinner framför allt just för elitserieschack i Sverige samt vill stimulera att Sverige får fram fler ungdomstalanger som kan hävda sig i världstoppen på sikt.

Stäng
Sven-Olof Andersson

Sven-Olof Andersson

Numera pensionär efter nära 47 år i statlig tjänst. Ledamot i SSF:s styrelse 1989-2011, varav skattmästare 1994-2009. Under den tiden och alltjämt Schackakademiens skattmästare och sammankallande i dess Bidragskommitté. SSF:s förbundskapten för veteranerna och ledamot i NSF:s seniorkommitté. Ordförande i Jämtland-Härjedalens SF samt mångårig skribent i Östersunds-Posten och dess schackspalt varje vecka.

Stäng
Foto Eva Dalin

Tony Aperia

Grundare av Nordic Brand Academy (NBA), ett konsultföretag som är specialiserat på Brand and Reputation management. Företaget är ledande inom emotionell varumärkesstyrning. NBA hjälper företag att bygga och utveckla sitt varumärkeskapital. Inom ramen för detta konsultföretag arbetar Tony tillsammans med Tom Wedberg.

Stäng

smith1307ce
Axel Smith
Daniel Semcesen

Daniel Semcesen

Professionell schackspelare och tränare. Svensk mästare 2014

Stäng
emanuel-berg

Emanuel Berg

Nordisk Mästare 2007. Svensk Mästare 2009-2010. Har även författat tre schackböcker för Quality Chess i serien Grand Master Repertoire.

Stäng
CEBlomqvist_3577

Erik Blomqvist

Professionell schackspelare.

Stäng
evgenij-agrest

Evgenij Agrest

Stormästare, 4 ggr Svensk Mästare, 3 ggr Nordisk Mästare, 2 ggr topp 10 i individuellt EM, har vunnit bl a Rilton Cup. Har kvalificerat mig och deltagit i 3 individuella VM samt genomfört många landslagsuppdrag. Erfaren sportmanager, står bakom utvecklingen av det som idag heter Team Viking. Partner på Management Partners sedan 2011 där jag tillsammans med kollegor hjälper ledare till framgång.

Stäng
NSHellers
Ferdinand Hellers
CETikkanen_3620

Hans Tikkanen

3-faldig svensk mästare och psykologistudent

Stäng
harry-schussler

Harry Schüssler

Var tidigare proffs, men har skolat om sig till jurist och arbetar numera som rådgivare och med utbildning. Inriktningen är affärsjuridik i allmänhet och finansiell juridik i synnerhet. Är även schackskribent i Svenska Dagbladet.

Stäng
Johan Hellsten

Johan Hellsten

Johan Hellsten född 1975 i Malmö, IM 1995, GM 2004. Svensk mästare 2006. Spelade i landslaget en del ar. Har skrivit en del böcker också. Bor sedan 2008 i Ecuador, anställd av den provinsiella sportfederationen i Chimborazo, som ar en provins belagen i mitten av landet.

Stäng
Jonny Hector

Jonny Hector

Stormästare. Har tjänat sitt levebröd genom schacket sedan mitten av 80-talet, och älskar fortfarande spelet.

Stäng
Lars Karlsson web

Lars Karlsson

Stormästare, Schackälskare med spalt i Aftonbladet.

Stäng
Tarjei J. Svensen/sjakkbloggen.no

Nils Grandelius

Schackproffs som satsar seriöst mot världseliten, tidigare Europamästare för ungdomar

Stäng
Foto: Lars OA Hedlund

Pia Cramling

Passionerad Schackpelare, Dubbel Europamästarinna

Stäng
Pontus C

Pontus Carlsson

Stormästare, ekonom, marknadsföringsspecialist

Stäng
Ralf Åkesson 2

Ralf Åkesson

Aktiv stormästare. Vann Junior-EM 1981 och har två SM-titlar (1985 och 1999). Jobbar extra på Södertörns Högskola. Är även Fil Dr i kemi men den karriären är numera avslutad.

Stäng
CECicak_Slavko_5288
Slavko Cicak
CEBrynell_3596

Stellan Brynell

Tränare, Spelare, Förbundskapten och ordförande i Limhamn

Stäng
Thomas Ernst

Thomas Ernst

Författare till boken A comprehensive treatment of q-calculus och brinner verkligen för q-analys, en form av diskret matematik, med stora applikationer både inom datateknik och i all fysik, som han presenterat på kongresser i bl.a. USA, Tyskland och Frankrike. Tog alla stormästarnormer i Norge och var en av de första som använde chessbase i Sverige 1988.

Stäng
CEHillarpP_4409

Tiger Hillarp Persson

Professionell schackspelare och tränare

Stäng
Tom_Wedberg
Tom Wedberg
Ulf_Andersson
Ulf Andersson

Carl Fredrik Johansson

Carl Fredrik Johansson

Ordförande i Sveriges Schackförbund sedan 2013. Schackentusiast som ägnar fritiden åt att vara tränare, spelare och tävlingsarrangör i Uppsala. Arbetar med politisk kommunikation i egna firman Gambit Kommunikation.

Stäng

Historien om Schackakademien

Schackakademiens stadgar

§ 1 Ändamål

Schackakademien har till ändamål att främja schackspelet i Sverige.

Akademiens verksamhet ska vara inriktad på att tillföra schackspelet ekonomiska resurser, helst i större poster.

Akademien ska särskilt understödja svenska satsningar på internationell elitnivå och ungdomars schackspelande.

§ 2 Ledamöter

Personer som vill stödja Akademiens verksamhet kan antas som ledamot och ska som medlem erlägga av Akademiens årsmöte fastställd årsavgift. Akademien får inte vägra någon inträde som ledamot om inte detta med hänsyn till Akademiens ändamål eller verksamhet är motiverat av särskilda skäl.

Akademien ska särskilt verka för att Sveriges internationella stormästare i närschack blir ledamöter.

§ 3 Presidium m.m.

Schackakademien utser inom sig ett presidium bestående av preses, en eller två vice preses och sekreterare samt inom eller utom Akademien skattmästare, biträdande sekreterare och övriga funktionärer som Akademien finner erforderliga. Valen sker för ett år i sänder vid Akademiens årssammanträde.

§ 4 Kommittéer

Akademien äger utse en bidragskommitté och i övrigt den eller de kommittéer som den finner lämpligt. Bidragskommittén utses av årsmötet medan eventuella övriga kommittéer och dessas sammansättning beslutas av preses.

§ 5 Årssammanträde

Schackakademien håller årssammanträde senast i juni samt därutöver extra sammanträde när preses så beslutar eller när minst fem ledamöter så begär. Kallelse till envar ledamot ombesörjs av sekreteraren minst tre veckor i förväg.

Vid sammanträde är preses ordförande och sekreteraren protokollförare. Envar ledamot har en röst. Vid lika röstetal äger ordföranden utslagsröst utom vid sluten omröstning, då lotten avgör.

Vid årssammanträde ska följande ärenden förekomma:

  1. Val av två justeringsmän att jämte ordföranden justera sammanträdets protokoll.
  2. Fråga om sammanträdets behöriga utlysande.
  3. Fastställande av årsberättelse med resultat- och balansräkningar.
  4. Utseende av ledamöter, enligt § 2.
  5. Val av preses, vice preses, sekreterare och övriga funktionärer, enligt § 3.
  6. Val av revisor och suppleant, alternativt revisionsbyrå, enligt § 7.
  7. Val av ledamöter i bidragskommittén och eventuellt ytterligare kommittéer, enligt § 4.
  8. Fastställande av eventuell årsavgift, enligt § 6.
  9. Fastställande av budget för bidragskommittén och eventuellt ytterligare kommittéer.
  10. Övriga ärenden.

Ledamot som önskar uppta ett ärende till behandling vid årssammanträde eller extra sammanträde ska framlägga sitt förslag till styrelsen senast tre veckor före sammanträdet.

§ 6 Årsavgift

Schackakademien äger – om den så finner lämpligt – besluta om årsavgift för ett år i sänder.

§ 7 Revision

Schackakademiens verksamhet och räkenskaper ska granskas av en auktoriserad revisor. Över granskningen upprättar revisorn en berättelse.

§ 8 Säte, Verksamhetsår, Firmateckning

Schackakademien är en ideell förening som har sitt säte i Stockholm.

Akademiens verksamhetsår omfattar kalenderåret.

Akademiens firma tecknas av preses eller vice preses var för sig eller av den som preses utser därtill för visst ändamål.

§ 9 Stadgeändring, Upplösning

Beslut om ändring av dessa stadgar eller om upplösning av Schackakademien fattas av Akademien. För sådant beslut erfordras dels att fråga angetts i kallelsen till sammanträdet, dels att minst två tredjedelar av närvarande ledamöter deltar i beslutet.

Upplöses Akademien ska beslut i enahanda ordning fattas om disposition av de behållna tillgångarna i linje med ändamålet för Schackakademien.

– – – – –

Dessa stadgar har antagits vid ordinarie årssammanträde den 21 april 1994.

Reviderade vid ordinarie årssammanträde den 13 mars 2010 (§§ 2 och 4).

Ny utgåva enligt ovan med viss språklig anpassning samt ändring av § 5, senaste månad för årssammanträde, antagen vid ordinarie årssammanträde den 31 maj 2013.